Használati útmutatók, praktikák,Praktikus konyha

Vizes vajtartó használata

A vizes vajtartót azoknak ajánljuk, akik rendszeresen fogyasztják a hagyományos vajat.

A vajat, ha hűtőben tároljuk, az alacsony hőmérséklet hatására kemény lesz és kenhetetlen. Ha szabadon tároljuk, ugyan kenhető lesz, de hamar megavasodik.  Egy áthidaló, kényelmes megoldás a vizes vajtartó. Nálunk korábban csak a hagyományokban volt ismert, majd elfeledett ez a megoldás. Igaz a kollégiumi életben, sok érdekes és ötletes megoldást lehetett hallani. A Franciák nagy vajevők, így náluk, a most bemutatott eszköz hétköznapinak számít. Megtalálható üvegből, műanyagból, kerámiából. A választás lehetőségét meghagyva a francia kivitelt is készítem.

A vizes vajtartó, kialakításának köszönhetően a vajat elzárja a levegőtől, így sokkal tovább eláll, mint szabadon. Kényelmes és könnyű használni. Morzsa, hőmérséklet és egyéb külső tényezőket és tapasztalatokat figyelembe véve 3 heti adaggal javasolt feltölteni (természetzesen tovább is eláll). A morzsával vigyázni kell, a kovászolt vaj még nem ismert. A vizet javasolt 3 -5 naponta cserélni. De nem okoz problémát a sűrűbb csere sem. A vaj kenéséhez fakést használok, ami kényelmes, és kíméletes a kerámiának és a szőrnek a háton.

Vágjunk neki:

 

Egy darab vizes vajtartó, és 200 g vaj. A vajat vegyük ki a hűtőből és hagyjuk, hogy puhává, kenhetővé váljon.

 

A vajat kenjük a vajtartóba úgy, hogy a palást tetejéhez közeli egyik  lyuk szabadon maradjon. Nyíllal jelöltem az alábbi képen.

Korábbi változatoknál több lehetőség, azaz lyuk volt, de a használati tapasztalatok során csökkentettük ezek számát, és az elhelyezést variáltuk. Szerepe a levegő távozását segíti, mely helyét a víz foglalja el.

Természetesen, ha nagy a család, és sok vaj fogy teljesen megtölthetjük az edényt.

A francia vajtartónál nincs lyuk, sok változatot megnéztem és teszteltük is. Jól vizsgázott. A tesztelések során legkényelmesebb kialakítást (formát) választottuk a külföldi változatok közül. Az edény elég félig vagy 3/4 ig megtölteni vízzel. Hamarosan bemutatom.

Hallotam már olyat, hogy kicsúszott a vaj. Javasolt a kerámia szárazra törlése, illetve a vaj megfelelő kenhetősége és nem lesz gond.

 

Az edény alsó köcsög részét töltsük tele hideg vízzel.

 

Csap fölött helyezzük bele a tetejét, a felesleges víz kifolyik. Én ezt egy tányérral oldottam meg, mert a másik kezemben a fényképezőgép van!

Főpróba:

És a vacsora 🙂

 

 Tisztítás:

A kerámiát használat után mosogassuk el, és fontos, ha elrakjuk, akkor szárítsuk ki.

 

Kerámia kapható: Vizes vajtartó