Vörös bársony muffin (Red Velvet cupcake)
Vörös bársony torta, vagyis Red Velvet Cake. Ez az eredeti recept, ami Angliában és Amerikában egy kedvelt tortafajta. Nevét a piros színű tésztáról kapta. Már olyan sokat hallottam róla, hogy úgy gondoltam, itt az ideje kipróbálni.
Hozzávalók:
– 25 dkg liszt
– 12 dkg olvasztott vaj
– 30 dkg cukor
– 2 tojás
– 2 evőkanál folyékony piros ételszínező
– 1 púpozott evőkanál cukormentes kakaó (mélyíti a színt)
– 1 teáskanál vanília kivonat
– egy-két csipet só
– 2,5 dl író (zsíros tej vagy tejföl)
– 1 teáskanál ecet
– 1 teáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
– 2.5 dl mascarpone
– 2.5 dl tejszínhab
– 1evőkanál porcukor
Elkészítés
A vajat (olvasztott, de nem forró) kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát. Egy másik tálban a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sóval. Egy kis edényben összekeverjük az írót (tejet) az ételfestékkel. A liszthez öntjük a vajas masszát, elkavarjuk, hozzáadjuk a piros tejet és simára dolgozzuk. Végül a szódabikarbónát leöntjük az ecettel, hagyjuk felfutni, de még pezsgő állapotában a tésztához kavarjuk.
Muffinpapírt helyezünk a formákba (én nem tettem, mert így is szépen kijött a kerámiákból), beletöltjük a krémet kb. a háromnegyed részéig, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni őket.
A tetejére a krémhez: felverjük a tejszínhabot (kevés zselatinfixet adhatunk hozzá, hogy tartósabb legyen). A mascarponet-t kikeverjük az 1 evőkanál porcukorral és óvatosan összekeverjük a tejszínhabbal. Nyomózsákba töltjük a krémet, rányomjuk a krémet a muffinokra, és tetszés szerint feldíszítjük. Én idő hiányában csak porcukrot szórtam rá, de így is mutatós lett.
Jó étvágyat!
Készítette: Loy Szilvia
Kerámia: Muffinsütő