Új szerzeményem ez a sütőforma, már nagyon régóta szerettem volna ilyet. Egyből ki is kellett próbálnom, a receptet innen a netről Tortaimádótól loptam.Egy kicsit változtattam rajta annyiban, hogy az almát egy kicsit megpároltam, a töltelékbe liszt helyett zsemlemorzsát tettem. Nektek is beugrik a film erről a sütiről? Abból is az a bizonyos jelenet, hát kár volt a pitéért:-))
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 18 dkg puha vaj
- 6 evőkanál jeges víz
Töltelék:
- 1 kg alma
- 12 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
- citrom lé és citromhéj
- csipetnyi szerecsendió
- csipetnyi fahéj
A tészta megszórásához:
- kb.:1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztához összeállítjuk a cukrot, lisztet, sót, a vajat, s annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll. Hűtőbe tesszük egy órára. A tisztított almát vékony szeletekre vágjuk,meglocsoljuk a citromlével, és vajon megpároljuk. Nem kell sokáig, nagyjából 10 percig. Ezután belekeverjük a zsemlemorzsát és a cukrot, ízesítjük fahéjjal és szerecsendióval.
Kivajazunk alaposan egy piteformát.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és a formába igazítjuk.Megszórjuk zsemlemorzsával.
Beleöntjük a tölteléket úgy, hogy középen kicsit magasabb legyen. A tészta másik felét is kinyújtjuk, beborítjuk a tölteléket, középen bevágjuk, szélein a redőkhöz nyomkodjuk.
Készítette: Búzási Beáta (http://bbeuskonyhaja.blogspot.hu/)
Kerámia: http://www.rahelkeramia.hu/pitesuto