Pitesütőben

Amerikai almáspite

Új szerzeményem ez a sütőforma, már nagyon régóta szerettem volna ilyet. Egyből ki is kellett próbálnom, a receptet innen a netről Tortaimádótól loptam.Egy kicsit változtattam rajta annyiban, hogy az almát egy kicsit megpároltam, a töltelékbe liszt helyett zsemlemorzsát tettem. Nektek is beugrik a film erről a sütiről? Abból is az a bizonyos jelenet, hát kár volt a pitéért:-))

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 18 dkg puha vaj
  • 6 evőkanál jeges víz

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2  púpozott evőkanál zsemlemorzsa
  • citrom lé és citromhéj
  • csipetnyi szerecsendió
  • csipetnyi fahéj

A tészta megszórásához:

  • kb.:1 evőkanál zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A tésztához összeállítjuk a cukrot, lisztet, sót, a vajat, s annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll. Hűtőbe tesszük egy órára. A tisztított almát vékony szeletekre vágjuk,meglocsoljuk a citromlével, és vajon megpároljuk. Nem kell sokáig, nagyjából 10 percig. Ezután belekeverjük a zsemlemorzsát és a cukrot, ízesítjük fahéjjal és szerecsendióval.

Kivajazunk alaposan egy piteformát.

A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és a formába igazítjuk.Megszórjuk zsemlemorzsával.

Beleöntjük a tölteléket úgy, hogy középen kicsit magasabb legyen. A tészta másik felét is kinyújtjuk, beborítjuk a tölteléket, középen bevágjuk, szélein a redőkhöz nyomkodjuk.

Készítette: Búzási Beáta (http://bbeuskonyhaja.blogspot.hu/)

Kerámia: http://www.rahelkeramia.hu/pitesuto