Pitesütőben

Rebarbarás Pite

Ha valaki fedve szereti több tésztával, akkor csináljon bő 1,5x annyi tésztát. Nálunk inkább a tölteléken van a hangsúly 🙂

 Tészta:

10-12 dkg liszt

6-7 dkg vaj (hidegen v szobahőmérsékleten, de semmiképp nem megolvasztva)

1 tojás sárgája

kicsi sütőpor

egy jó kanál cukor

hideg víz: szükség szerint, először 1 evőkanállal

Fentieket összegyúrom, aztán kinyújtom kerekre, vagy csak belenyomkodom a formába, amit előtte NEM kenek ki semmivel. Mivel sok a töltelék, így mindenképp majd a tetejéig kell érjen a tészta. Ha a tészta a formában van, meg kell szórni 2 tablespoon (30 ml) liszttel.

Töltelék:

Kb 10 szál rebarbara kell egy lepényhez (ez olyan 50-60 dkg tiszta anyag lehet), amit felszeletelünk kb 1,5 centisre. Erre kell tenni 4 tablespoon (60 ml) lisztet,1+1/3 cup cukrot és fahéjat (kb egy mokkáskanálnyi). Összekeverve mehet rá a tésztára. Kb 2-3 dkg vajat kell darabolni a tetejére.

Előmelegített sütőben sütjük 15 percig 200 fokon, utána vissza kell venni a hőfokot és kb 50 percet sütni összesen. A tészta szélén lehet látni amikor már szép piros. Ezt nem írta az amerikai recept, de én olyan 30-40 perc után egy kanállal kicsit megnyomkodtam a tetejét. Előtte egyben voltak ott azok a lisztes darabok, ettől meg – ahogy már meg voltak puhulva – olyan jó kis krémessé váltak. De csak úgy épphogy összerendeztem őket. Jó sütést!

Készítette: Lotos Ildikó

Fotók: párom

kerámia: Pitesütő cserépedény