A máglyarakást kernyérsütő kerámiában készítettük el.
A recept a 1-1,5 kg kenyérsütő formához készült. A képen látható csak 0,5 kg-os.
Hozzávalók:
5-6 db kifli
3 közepes nagyságú alma
darált dió
gyümölcslekvár
2 tojás
tej
cukor
vaníliás cukor (vagy vanília rúd)
fahéj
Elkészítése:
A kifliket karikákra vágjuk. Egy edényben meglangyosítunk annyi tejet, amennyit a kifli felszív (kb. 3-4 dl), majd kb. 2-3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot (vagy vanília rudat) beletesszük. Tojáselválasztó segítségével a tojás sárgáját elkülönítjük, és óvatosan belekeverjük a tejbe. A vaníliás tejjel meglocsoljuk a kifliket, aminek a kétharmad részét ezután a kerámia aljára nyomkodjuk. Megkenjük gyümölcslekvárral, és meghintjük darált dióval (mennyiségük ízlés szerint). A meghámozott almákat lereszeljük, megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral és egy kis fahéjjal, majd a diós rétegre tesszük. A tetejére rárakjuk a maradék tejes kiflit és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Sütőben 180 fokon kb. 10-15 percig sütjük.
Kerámia: kenyérsütő kerámia ; tojáselválasztó
Készítette: Milo