Ezen ebéd ötlete a CafeFrei kávézó lapjának 26. számát lapozgatva született meg. A kapirgálós pipihez az Országház előtti piacon jutottam hozzá.
Kerámia csirkesütő és cserépfazék: http://www.rahelkeramia.hu/hoallocserepedeny
Hozzávalók:
Csirkéhez:
1,5 kg-os Kapirgálós csirke
Pohár espressot kávé
Barbecue szósz
Olíva olaj
2-3 db burgonya
Leveshez:
1-2 db répa
1-2 db petrezselyem
1 burgonya
Kis fej karalábé
Levestészta
Ételízesítő fűszerek
Csirke elkészítése:
A kapirgálós csirkét megmosom, a nyakat, fejet, lábat és a belsőségeket félreteszem a leveleshez.
A pác elkészítéséhez idézném az újságban olvasottakat:
” Sűrűre főzött espessot használunk. Ezzel kell és lehet “megbolondítani” bármilyen szokásos barbecue szószt. A szószalapot mindenki válassza ki saját ízlése szerint, ki milyen barbecue szószt szeret….A hús teljes felületét elfedő mennyiségű barbecue szószhoz két espressot és egy evőkanálnyi olíva olajat öntsünk.” Alaposan keverjük össze, egészen sűrűre. A húsnak remek íze lesz tőle, főleg ha füstös barbecue szószt választunk alapnak, és ahhoz adjuk hozzá a kávét. ” ( a kávéból hagyjunk meg egy keveset a csirkesütő tartályába is.)
A meghagyott kávét vízzel hígítva öntsük a kerámia csirkesütő tartájába, kb 3/4 ig legyen.
Majd helyezzük rá a párologtató kúpot és húzzuk rá a csirkét.
Karikázzuk fel a burgonyát és helyezzük a csirke alá a tálba.
Körülbelül 1,5-2 órán keresztül sütnünk 180- 200 fokon. Sütő és csirke válogatja.
Leves:
A megmaradt csirkeaprólékot, fejet, nyakat, lábat, belsőségeket tegyük fel főni egy 4L cserépfazékban. Melyből finom hagyományosan elkészített húslevest főzhetünk.